Sidor

söndag 29 mars 2015

Två nya åt mig själv

Jag har fortsatt förnya min egen garderob. Först ut en röd collegetröja, sydd efter samma mönster som den ljusblåa. Och eftersom jag hade en lika stor tygbit att jobba med fick även denna tröja tredelade ärmar. Den här gången vände jag mittbiten (runt armbågen alltså) avig, det syns inte så bra på bilden men blev en rolig effekt. Det röda tyget är tunn stretchcollege från Eurokangas stuvbitslåda, randiga resåren är från Nosh.
Det andra plagget är en t-shirt, samma modell som de tidigare. Den är sydd i tunn och smidig trikå från Viljamin puoti, införskaffat under tygernas natt. Jag kantade med vit resår och tycker att resultatet blev vårigt och fint! Det känns riktigt bra att få garderoben uppdaterad och ännu bättre att jag syr så mycket jag kan själv. Får se om repertoaren breddas så småningom men t.ex. byxor är jag nog inte redo för ännu...

fredag 27 mars 2015

Påskharar?

Den här tröjan passar bättre på lillkillen än föregående försök. Jag har återgått till "Spot fish"-mönstret som jag ju sytt efter tidigare, jag har bara ytterligare förlängt ärmarna på det. Den här borde väl passa ett tag (några veckor?). Det här tyget hade jag bara en smal smal bit av, inte tillräckligt för att göra en tröja i storlek 92 med hela fram och bakstycken. Så jag löste det genom att göra prickiga axlar, det funkar det med. Först funderade jag på vit mudd men jag tyckte att det blev lite väl smutskänsligt så det fick bli ljusgrå mudd i halsen och ärmsluten. Då var väl påsktröjan klar då?! :)

tisdag 24 mars 2015

Superhjältehundar

Det här tyget tycker jag är så fint, och perfekt för lillkillen! Jag köpte en meter till ett riktigt bra pris under tygernas natt häromveckan och nu i helgen hade jag tid att sy en första tröja. Tyvärr provade jag ett nytt mönster (Ottobre 6/2014, "Ensemble") och det sitter inte alls bra på lillkillen. Tröjan har för breda axlar, är för smal och för kort och ärmarna är jättelånga. Det blir inte mera sytt efter det mönstret inte! Nåja, den går att använda i alla fall och som tur finns det kvar till en annan tröja i framtiden.

måndag 23 mars 2015

Vårmössa

Först var det varmt och sedan blev det kallt igen... Just nu kan man bra ha yllemössa utomhus igen, men när solen gassar på som värst blir det lite väl varmt. Så det var ju nästan ett måste att sy en vårmössa! Yttertyget är ett lite tjockare trikåtyg och så är den fodrad med tunn trikå. Fodertyget klippte jag från en utsliten t-shirt, lite återbruk alltså och därmed blev det också legitimt att vara med i Klockarbarns återbruksutmaning :) Kul att den dragit igång igen, jag ska försöka vara med så ofta det går!

lördag 21 mars 2015

Långärmat

En syblogg utan bilder är nog inte så rolig att läsa, men ibland när det bara inte går att få vettiga foton undrar man ju nog om det inte skulle vara bättre med bara text... I alla fall så har jag sytt åt mig själv igen, en ljusblå collegetröja med naturvita muddar. Modigt värre för en småbarnsmamma, men det finns ju till all lycka tvättmaskin! Tyget är tunn och smidig stretchcollege och för att biten jag hade skulle räcka sydde jag ärmarna i tre delar. Det blev som en triangelformad kil vid armbågen och fast det var en nödlösning blev den riktigt bra.
Mönstret har jag ritat själv - jag utgick från t-shirtmönstret och ritade långa ärmar, ändrade ringningen till båtringning och flyttade ut axlarna en aning. Hjälp och tips med ärmritandet fick jag härifrån, bra sida med mycket info!

lördag 14 mars 2015

Ekologiska päron

En till t-shirt åt mig själv, den här gången en grön. Både tyget och resåren är ekologiska, sånt gillas minsann! Och så skönt att gå omkring i kläder som jag nästan glömmer att jag har på mig, tycker att jag allt som oftast annars går och drar i mina t-shirts när exempelvis bh-banden kommer fram, eller den glider upp i ryggen. Så det ska nog bli ännu flera bara jag hittar tid, tyg är redan på väg till mig i mängder... Igår ordnades nämligen "tygernas natt" (Kankaiden yö) där över trettio nätbutiker i Finland sålde utvalda tyger till kanonpriser mellan klockan 20 och 02. Jag köpte drygt 5 meter nya fina tyger, de flesta åt mig själv men också åt lillkillen. Nu är det bara att hoppas på snabb leverans! :) 

lördag 7 mars 2015

Trollkarlens hjälpreda

Nu när jag har sytt kläder åt lillkillen ett tag kände jag att det var dags att testa något nytt - att sy åt mig själv! Senast jag köpte nya tyger fick ett par meter reatyg slinka med just med tanke på mig själv. Reatyger så jag skulle våga experimentera med dem! Det här varmrosa kanintyget, som heter något i stil med trollkarlens hjälpreda, var just ett sådant.

Mönster är ju bra att ha om man ska sy, men vuxenmönster äger jag inte. Jag kollade i några mönstertidningar i butiken och biblioteket, men hittade inget som kändes rätt. Så jag plockade fram en bekväm t-shirt från skåpet och ritade av den. Eftersom det inte var såå himla enkelt att få ärmar och ärmhål bra så testsydde jag först mönstret, alla sömmar med snabb raksöm och tyget från makens kasserade tröja (jag besparar era ögon den synen), gjorde några små ändringar och sedan satte jag saxen i kaninerna!
Jag ville absolut inte göra t-shirten för kort - alltså blev den lite för lång istället. Nåja, det går ju alltid att korta av den om det fortfarande stör efter några användningar! Annars är jag nöjd och det blir nog en till i annat tyg nästa gång jag får sytid :)

fredag 6 mars 2015

Nytt i byxlådan - igen

Turkosa - fast de ser blåa ut på bild - collegebyxor (tyg från Eurokangas) med randig resår från Nosh. Vita fick- och dekorsömmar, det syns kanske inte så bra men har sytt en fuskgylf på de här byxorna, och vit velour i fickorna. Blev fräscht och snyggt. Däremot blev det lite klumpigt vid midjan när ficktyget går ända upp och det blir dubbelt tyg vid resårkanalen - tidigare har jag gjort fickan i tunnare trikå och då har det inte varit något problem. Får fundera på en annan ficklösning för tjocka tyger...

onsdag 4 mars 2015

Hommage à Marimekko

En body och ett par byxor i storlek 50 - väldigt skrynkliga på bilden. Att hinna både sy och stryka blir nämligen ibland lite övermäktigt. Ottobremönster och tyg från Eurokangas, men visst kunde det här setet vara från marimekko? I alla fall på avstånd! :)

söndag 1 mars 2015

Pyjamas

Lillkillen har några köpta pyjamasar i skåpet som storleksmässigt passar men som inte sitter något vidare. De korvar upp sig och hasar ner sig och jag vet inte vad. Eftersom pyjamaströjan jag sydde häromveckan passade honom mycket bättre bestämde jag mig för att sy en hel pyjamas åt honom. Tröjan efter Ottobres "smart guitars"-mönster och byxorna delvis efter ett gammalt Ottobre-mönster och delvis måttat mot passliga byxor i skåpet.
Jag ville att den skulle bli så mjuk och skön som möjligt och sydde därför mudd i midjan på byxorna. Och eftersom det är en pyjamas orkade jag inte mönsterpassa desto mera utan klippte istället till den maximalt tygeffektivt. Det är ju ändå inte så många som ser den!